Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Gezondheidszorg en welzijnszorg / Hoe krijg je het beste advies over gehoorverlies?

Hoe krijg je het beste advies over gehoorverlies?

Sharing is caring

Ben je op een leeftijd gekomen waarvan je denkt dat je gehoor achteruit aan het gaan is? Of ben je nog jong maar denk je dat je toch al nood hebt aan hulp om te horen? Bij van Boxtel hoorwinkels kan je gratis op consultatie gaan en info vragen om je op weg te helpen.

Ga langs bij een specialist

Om zeker te zijn dat je de juiste conclusie hebt van je consultatie, is het het beste om langs te gaan bij een specialist. Deze specialist kan een audioloog zijn van een hoorwinkel of kan je oorarts zijn. Deze laatste is meer gespecialiseerd in ziektes en heeft sterkere tools om je oorgang te meten en zo te checken of er bijvoorbeeld iets geblokkeerd zit waardoor je niet goed kan horen. Een audioloog in een hoorcentrum heeft andere tools eerder gespecialiseerd op gehoortesten aan de hand van spraak en een pieptest. De meeste hoorcentra bieden deze dienst ook gratis aan zodat je geen geld verliest indien je je gewoon eens wilt laten testen zonder dat het je dagelijkse leven beïnvloedt.

De uitvoerende testen

Wanneer je bij een hoorcentrum langsgaat, voeren ze bepaalde testen op je uit om je gehoor te testen. Allereerst bekijken ze de binnenkant van je oor om te kijken of er niets vastzit in je oor gang waardoor je gehoor slechter is geworden. Zo kan een ophoping van oorsmeer ook voor een slechter gehoor zorgen en heeft dit niets met je gehoor zelf te maken. Wanneer deze oor gang vrij is, gaan ze voort op de pieptest. Dit is een test waarbij de audioloog aan de hand van een speciaal programma je gehoor op verschillende frequenties test. Allerlaatst test de audioloog je gehoor aan de hand van een spraaktest waarbij hij of zij luid en zacht praat. Zo wordt je gehoor getest door conversaties met mensen.

De oplossingen

Indien uit de resultaten komt dat je gehoor lang niet zo slecht is, heb je geen nood aan een hoorapparaat. Uiteraard hoort iedereen op sommige momenten beter dan op andere maar wanneer je nog normale gesprekken kan voeren, is er geen nood aan het dragen van een hoorapparaat. Indien er echter uit de testen komt dat je gehoor toch sterk achteruit is gegaan, moet er gezocht worden naar een oplossing. Er bestaan verschillende hoorapparaten tegenwoordig die je bij elk probleem, ernstig gehoorverlies of licht, kunnen helpen.

Gratis uittesten

Bij verschillende hoorcentra kan je je gehoor gratis laten testen door een specialist. Zo is het zeer laagdrempelig om je gehoor te laten testen waardoor mensen sneller geneigd zijn langs te gaan. Een slecht gehoor kan namelijk serieuze problemen geven in het verkeer en in andere gevaarlijke situaties. Andere mogelijkheden in Den Haag zijn ook het gratis uitproberen van een hoorapparaat. Zo kan je makkelijk voor jezelf beslissen waarmee je je het meest comfortabel voelt en of het je helpt in het dagelijkse leven.