Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Gezondheidszorg en welzijnszorg / De link tussen verslaving en geestelijke gezondheid in Den Haag

De link tussen verslaving en geestelijke gezondheid in Den Haag

Sharing is caring

Psychische klachten en verslavingsproblematiek komt regelmatig samen voor. De één gaat meestal niet zonder het ander. Een terugval ligt op de loer als het één wel wordt aangepakt, terwijl het ander terzijde wordt geschoven. Je kunt een verslaving nooit geheel oplossen als de achterliggende oorzaak niet wordt aangepakt.

In de verslavingszorg den haag is dan ook aandacht voor alle factoren die de verslaving tot stand hebben gebracht. Er wordt gekeken naar de persoon, naar het verleden en ook de reden waarom deze ooit verdovende middelen is gaan gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die het lastig vinden om met bepaalde situaties om te gaan en daarom enkel op die momenten verdovende middelen gingen gebruiken. Maar er zijn ook verslaafden met trauma’s die ze enkel konden stillen door zich te verdoven. De verslaving werd als pleister op de wonden gebruikt. Het heeft dan geen zin om enkel de pleister te verwijderen. Eerst moet de wond aangepakt worden. Dat is waar de verslavingszorg tegenwoordig steeds meer mee bezig is. 

Holistische aanpak

Bij een holistische aanpak wordt naar het grotere geheel gekeken. Een verslaving is als een lastige puzzel. Je weet niet hoe het uiteindelijke plaatje eruit komt te zien. Professionals moeten met behulp van de juiste vragen een idee krijgen van hoe de puzzel ooit is gelegd. En vervolgens werken aan de ontbrekende puzzelstukjes om het probleem op te lossen.

Dit maakt verslavingen tegelijkertijd zo complex. Er zijn maar weinig verslaafden die geen enkele reden kunnen verzinnen waarom ze ooit zijn gaan gebruiken. Die redenen kunnen echter voor iedereen anders zijn en maken elke casus dus ook weer op een andere manier uitdagend. Dit betekent dus ook dat er meerdere behandelingsmethoden beschikbaar moeten zijn. Passend bij elk persoon.

Eerst afkicken, dan werken aan genezing

Voordat de psychische problemen kunnen worden aangepakt, is het eerst van belang dat de persoon in kwestie volledig afkickt. Het is niet zinvol om aan psychische problemen te werken als de geest nog altijd wordt bedwelmd door verdovende middelen. Daarom is de eerste stap afkicken. Het is belangrijk dat dit in een veilige setting kan gebeuren. Onder begeleiding van professionals. Lichamelijke en geestelijke ontwenningsverschijnselen kunnen erg heftig zijn. Op die manier weet je zeker dat je de juiste hulp kunt verwachten indien dat nodig is.

Vervolgens kan een behandelingsplan worden opgesteld. Hoe dit behandelingsplan eruit ziet, is volkomen afhankelijk van de instelling waar je behandeld wordt. Zo zijn er klinieken waar je wordt opgenomen voor de behandeling, maar ook plekken waar je individuele- en groepstherapie kunt volgen zonder opname. Goed voorbeeld is Trubendorffer.

Samenwerking met andere deskundigen

Bij co-morbiditeit wordt er soms ook samengewerkt met andere deskundigen. Tijdens de intake wordt beoordeeld wat de achterliggende oorzaak van jouw verslavingsproblematiek is. Als blijkt dat je ook hulp nodig hebt voor andere psychische problemen, wordt eerst gekeken of deze ook bij de verslavingsinstelling behandeld kunnen worden. Zoniet, dan zal je doorverwezen worden naar een deskundige die je naast de verslavingstherapie kan helpen. 

Hier kun je terecht voor de juiste zorg:

Locatie: Bezuidenhoutseweg 115 - 2594 AD Den Haag