Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Communicatie en Media / Gebruik deze tips voor je sollicitatiebrief

Gebruik deze tips voor je sollicitatiebrief

Sharing is caring

Ben je op zoek naar die perfecte nieuwe baan? Dan is het belangrijk om met een goede brief aan te komen voor werving en selectie. Veel sollicitanten nemen rustig de tijd voor het schrijven van een sollicitatiebrief, omdat ze weten dat ze een eerste indruk niet zomaar over kunnen doen. Normaalgesproken sturen sollicitanten hun sollicitatiebrief samen met hun cv op naar de werkgever. Het is gebruikelijk om je motivatie voor de functie te benoemen. Ook is het gebruikelijk om als kandidaat je capaciteiten en toegevoegde waarde voor het bedrijf te benoemen. Soms sturen sollicitanten enkel een cv op, omdat ze denken dat dit voldoende is. Toch is dit niet aan te raden, want een goede sollicitatie bevat zowel een cv als een sollicitatiebrief. Een cv geeft overzichtelijk weer welke ervaring je hebt, een sollicitatiebrief geeft meer informatie over jezelf als persoon.

Waar is een sollicitatiebrief goed voor?

De meest belangrijke functie van een sollicitatiebrief is het voorstellen van de sollicitant. Een sollicitatiebrief geeft je tijdens het werk zoeken de kans om uit te leggen wie je bent, waar je interesses liggen en waarom je solliciteert. Ook kun je in een sollicitatiebrief uitleggen waarom je de juiste persoon bent voor de baan. Dit is iets wat je niet kwijt kunt op een cv. Een sollicitatiebrief geeft je de kans om toe te lichten waar je kwaliteiten liggen en hoe je met deze kwaliteiten kunt bijdragen aan de organisatiedoelen. Als laatste kun je in een sollicitatiebrief context geven aan je cv. Een cv mist vaak informatie of geeft niet altijd de juiste indruk. Heb je bijvoorbeeld gaten in je cv, dan is het handig om dit uit te leggen in je sollicitatiebrief. Dit voorkomt twijfel. Een goede sollicitatiebrief moet nieuwsgierigheid opwekken bij de recruiter. Je wilt natuurlijk uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek. De brief geeft je de kans om jezelf voor te stellen en meer uitleg te geven over alles wat er op je cv staat.

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Probeer niet meteen te beginnen met schrijven. Je bespaart namelijk veel tijd door eerst je gedachten op papier te zetten. Een goede voorbereiding betekent dat je je goed inleest in het bedrijf, nagaat waar je zelf goed in bent en een schrijfplan maakt.

- Vraag jezelf af waarom je graag voor de organisatie aan het werk gaat. Neem de functiebeschrijving goed door en zet op een rij wat de werkgever belangrijk vindt in de perfecte kandidaat.

- Kijk welke vaardigheden je hebt en wat goed aansluit op de eisen van de werkgever. Bepaal in hoeverre je ervaring hebt waar de organisatie iets aan heeft. Kijk ook of je al mensen binnen het bedrijf kent. Dit kan het makkelijker maken om binnen te komen. Vraag ook aan je connecties wat voor type bedrijf het is en hoe je jezelf het beste kunt presenteren.

- Vat samen wat jou de beste kandidaat maakt voor de functie.

De lay-out van een sollicitatiebrief

Een goede brief heeft de volgende opmaak:

- Een kop met je eigen naam en je contactgegevens

- De naam van de geadresseerde en de naam van het bedrijf Datum

- Onderwerp

- Aanhef

- Opening

- Eerste alinea

- Tweede alinea

- Derde alinea

- Afsluiting naam

Met bovenstaande tips kun jij vast en zeker een sollicitatiebrief schrijven die werkgevers interessant zullen vinden. Succes!